Грушевий сік – користь і шкода, рецепти приготування
У країні висхідного сонця прийнято вважати древо груші символом довголіття. Це пов’язано з тим, що воно живе дуже довго і може пережити багато плодових дерев в кілька разів. Давньогрецькими поетами груші присвячено було багато віршів, а відомим Галеном призначався напій для тяжкохворих, для полегшення лихоманки. У РФ грушевий сік є лікувальним і до цього дня. Його використовують у народній медицині, а готують, використовуючи великі, смачні і стиглі фрукти.
Про користь соку груші
Цілющі властивості груші обумовлені завдяки їх багатою формулою, насиченою вітамінами, від сюди головна користь зілля. Вітамінний напій допомагає з організму вивести більшу частину токсичних речовин, зміцнити імунну систему, знизити виникнення інфекційних захворювань. Завдяки залозу, що міститься в плодах, знижується перевтома, відновлюються сили, наводиться в норму робота серцевого м’яза, нормалізується кров’яний тиск. Багато лікарів призначають цей напій, як дієтичне і цілюще зілля. Вживаючи його, у пацієнтів налагоджується діяльність шлунково-кишкового тракту.
Грушевий сік – це антисептик, антибактеріальну і болезаспокійливу зілля. Завдяки цим властивостям, воно успішно застосовується в лікуванні циститу і нефриту. Пити його треба правильно, два рази на день по 100 гр, додавши одну столову ложку меду.
Смачний напій м’ясистого солодкого фрукта полегшує і попереджає ниркові недуги, лікує судини.
Ще в давнину відвар і сік застосовували для лікування простатиту, а також, якщо пити його часто, то є шанс позбутися від ниркових каменів. Солі калію, присутні в складі чудового зілля, допомагають вивести непотрібну рідина і скупчення кухонної солі. Завдяки фруктозі, яка є в великих кількостях в соку, є великий шанс вилікувати щитовидку.
Несозревшіе фрукти містять сорбіт, який зміцнює капіляри, що дуже добре для хворих на діабет. Цілюща дія виявляється фітонцидами і пектинами. Завдяки їм виводиться, небезпечний для людини, холестерин.
Грушевий напій є корисним ласощами і для хорошої роботи шлунка, допомагає впоратися з різного роду отруєннями, допомагає при печії, кишкових коліках. Численні патогенні бактерії успішно знищуються соком з не дозрів плодів груші дикого походження.
Алергію напій не викликає, тому що в ньому велику кількість клітковини, що знижує появу будь-якого небажаного ефекту. Завдяки таким чудовим властивостям плода груші, сік використовують в дитячому прикорму до року. Напій цей корисний і жінкам, які виношують дитину. У ньому є фолієва кислота, важлива для здоров’я майбутньої матусі і малюка.
Свіжовіджатим соком рятувалися з давніх часів, випиваючи його як жарознижуючий засіб, знімаючи також при цьому, запалення дихальних шляхів. При хворобливих відчуттях в горлі і ларингіті, відіжміть сік стиглої соковитої груші, поваріть 2 хвилини, додавши столову ложку меду. Пити цілющий напій теплим.
Шкода від грушевого соку
Якщо пацієнту діагностують гастрит, виразку шлунка або кишечника, то зловживати соком даного фрукта не рекомендоване. Також не радять вживати цей напій стоматологи, якщо є явні зміни на зубній емалі. Грушеве зілля краще не пити з пакетів магазинного виробництва – це шкода, набагато корисніше і якісніше виходить свіжовіджатий сік груші домашнього виготовлення. Діткам рекомендовано вживання соків, розбавлених водою.
Як рекомендовано вживати, щоб не нашкодити
Тут не все так просто, як здавалося б, так як судження експертів різний. Свіжий сік фрукта включає наявність органічних кислот. Якщо пити його після прийому їжі, є ризик бродіння в шлунково-кишковому тракті. А тому, дієтологами рекомендовано, приймати зілля за 30 хвилин до їди. Але багато хто наполягає на прийомі соку через годину після прийому їжі, доводячи, що натщесерце цей напій шкідливий – буде дратувати стінки шлунка, викликаючи неприємні відчуття.
Дієтологи зробили висновок, і радять випивати грушевий сік між сніданком і обідом. Також не варто перемішувати напій з їжею, якщо він приймається, як лікувальне зілля.
Як готувати грушевий сік – рецепти
Приготування грушевого соку в домашніх умовах заняття не складне, з ним впорається навіть молода недосвідчена господиня. Поговоримо про це докладніше, розглянемо основні рецепти.
Багато господинь роблять сік груші, купажіруя його з нектаром яблук. Це додає напою родзинку, трохи змінюючи смакові якості продукту. Також присутність соку з яблук в грушевому зменшить ризик розмноження шкідливих мікроорганізмів.
Як готується яблучно-грушевий сік
Рекомендовано додавати на 2 літри яблучного напою літр грушевого. Хоча, кожна господиня варіює співвідношення, зменшуючи і збільшуючи дози, залежно від уподобань сім’ї. При змішуванні двох напоїв рідина стає світліше, яблучно-грушевий сік корисний і ароматний, трохи з кислинкою за рахунок яблука. Можна також купажовані з грушевим соком Горобиновий або айвовий. Приголомшливий присмак і аромат просто гарантований, що неодмінно сподобається всій родині. А скільки користі в такому нектарі!
Отже, перейдемо безпосередньо до приготування смачного і корисного нектару. Для початку необхідно стиглі плоди ретельно вимити і пропустити їх через м’ясорубку, спресуйте, профільтруйте і можна закупорювати. Щоб процідити масу, краще її пропустити через кілька шарів марлі. Консервація звичайна – пастеризація або гарячий розлив. Також можна скористатися соковижималкою, процідити і розлити в стерильні бутлі, закупоривши. Пастеризують хвилин 20.
Рецепт грушевого соку через соковижималку
Щоб отримати вітамінний нектар, виготовте сік груші, скориставшись соковижималкою, закупоривши його до зими. У рецепті нічого складного, все просто і невибагливо.
- Зібрану грушу добре промийте, очистіть і поріжте на шматочки.
- Помістіть фрукти в ємність соковижималки, і отримаєте нектар.
- Розлийте отриманий сік в банки, стерилізують 15 хвилин.
- Закупорте на зиму.
Як зробити грушевий сік не стерилізуючи банки з напоєм
- Вимийте плоди, поріжте часточками.
- Отримайте сік за допомогою соковижималки.
- Закип’ятіть вийшла рідина в емальованій посудині, проваріть 15 хвилин, знявши пінку.
- Розлийте киплячий нектар в бутлі, закупорте.
Як приготувати грушевий сік в соковарці
- Плоди груші помийте, видаліть серединку з насінням. Поділіть на зручні шматочки.
- Якщо врожай дещо не доспів або сорт кислуватий, допустимо розбавити цукровим піском на свій розсуд.
- Підготуйте соковарку до роботи, на нижній ярус налийте очищеної води, поставте чашу для рідини, зверху нарізані груші. Перемістіть конструкцію на плиту, готуйте сік 20 хвилин.
- Рідина, яка націдив, вилийте в глибоку каструлю, закип’ятіть.
- Розлийте, укупорьте.
Цей рецепт вважається найбільш довгим, але сік виходить дуже смачним і прозорим.
Способів приготування соку з груші в мережі інтернет дуже багато, надані в даній статті є класичними. На свій розсуд можна проводити експерименти зі змішування різних соків, створюючи свої кулінарні шедеври.