Гуарова камідь: користь і шкода для здоров’я

При вивченні етикеток сучасних ласощів можна знайти в них досить несподівані інгредієнти. Наприклад, при виробництві морозива, йогуртів, пудингів і соусів часто використовується добавка з кодом Е-412. Це гуарова камедь, користь і шкода якої відомі далеко не всім. Чи варто побоюватися цієї добавки, або, навпаки, необхідно частіше включати продукти з неї в свій раціон?

універсальний стабілізатор

Далеко не всі страви добре зберігаються: багато необхідно з’їдати відразу після приготування. Це відноситься, перш за все, до соусів, десертів, кремів, морозива. Такі страви мають дуже ніжну, але при цьому нестійку консистенцію, їх не рекомендується розігрівати або зберігати. У зв’язку з цим промислове виробництво подібних продуктів неможливо без спеціальних добавок – стабілізаторів, які можуть зберегти однорідну консистенцію надовго, не допускаючи розшарування соусу або крему.

Одним з таких стабілізаторів є гуарова Камель – речовина, яку отримують з плодів гуара, горохового дерева. Батьківщиною цієї трав’янистої рослини сімейства бобових є Індія, але сьогодні гуар вирощують в різних країнах.

Гуарова камідь – полісахарид, який не має смаку і запаху. Вона являє собою світлий порошок, який добре розчиняється в воді, перетворюючи її в в’язкий однорідний гель. Ця речовина допомагає зберігати консистенцію готових продуктів, в тому числі і при заморожуванні – воно перешкоджає утворенню жорстких кристалів льоду і допомагає зберегти ніжну консистенцію морозива або іншого замороженого ласощі.

Крім того, гуарову камедь активно застосовують при бурінні нафтових свердловин, в текстильній і паперовій промисловості, при виробництві косметичних засобів. Цей універсальний стабілізатор і загусник незамінний у багатьох випадках. Він має багато назв: гуарова камедь, гуарова смола, гуарова борошно, камедь гуарана. У списку інгредієнтів ця добавка позначається як Е 412. Ця добавка може бути в складі соусів, пудингів, йогуртів, морозива, кремів, сирів, ковбас, джемів і желе.

Користь гуарової камеді

Гуарова камідь є клітковину, яка практично не засвоюється організмом, але, тим не менше, приносить йому чималу користь. Не випадково дієтологи наполягають на необхідності частіше вживати бобові та інші продукти, в яких клітковини Клітковина міститься багато. Клітковина розбухає в шлунку, створюючи відчуття ситості. Крім того, вона ефективно очищає кишечник від токсинів, що сприяє поліпшенню самопочуття і схудненню. Сповільнюючи процес засвоєння швидких вуглеводів Вуглеводи, клітковина теж допомагає схуднути і зберігати відчуття ситості після їжі протягом довгого часу.

Таким чином, в якості джерела клітковини гуарова смола рекомендується всім, хто хоче зберегти здоров’я і гарну фігуру. Ця речовина стабілізує кишкову мікрофлору, знижує рівень вмісту холестерину в крові, зменшує апетит і сприяє детоксикації організму. Корисна гуарова камедь і хворим на цукровий діабет Цукровий діабет – допоможи собі сам, також її використовують для профілактики цього захворювання. За деякими даними, гуарова камедь сприяє кращому засвоєнню кальцію з продуктів.

Звичайно, це не означає, що всі продукти, до складу яких входить гуарова камедь, автоматично стають корисними. Як правило, частка змісту корисної добавки Е 412 в продуктах невисока. Якщо крім неї до складу соусу або крему входить велика кількість пальмового масла або інших жирів, крохмалю, цукру, барвників і консервантів, то користь гуарової борошна навряд чи зможе компенсувати шкоду інших інгредієнтів. Тому розповіді про користь продуктів, що містять гуарову камедь – в більшості випадків не більше чим рекламний хід.

На думку вчених, гуарова камедь в тих кількостях, в яких вона міститься в складі більшості готових продуктах, навряд чи може принести організму скільки-небудь істотну користь.

Недоцільно також використовувати продукти, що містять гуарову камедь, для схуднення. Але при правильному використанні гуарова камедь може зробити раціон більш здоровим. Наприклад, її можна додавати до домашнього морозива – це дозволить отримати ніжну консистенцію десерту без використання великої кількості жирних вершків.

Шкода гуарової камеді

Той факт, що гуарова камедь вважається нешкідливим продуктом, зовсім не означає, що її можна їсти в будь-яких кількостях. Як і будь-яка клітковина, гуарова камедь хороша в обмежених кількостях. Якщо є її занадто багато, то це може привести до метеоризму і діареї. Також при передозуванні можливі нудота, блювота і болі в шлунку.

Втім, зміст гуарової Камелі в готових продуктах невелика, тому подібні побічні ефекти зустрічаються рідко. Але, оскільки гуарова камедь часто входить до складу різних засобів для зниження ваги, непомірне вживання таких препаратів може привести до проблем з травленням.

Алергічні реакції гуарова камедь викликає порівняно рідко. Але таке все-таки можливо. Якщо виявлена ​​алергія на цю речовину, то доведеться відмовитися від безлічі готових продуктів, що містять в своєму складі стабілізатор Е-412, а також від деяких ліків, до складу яких гуарова камедь входить.

Як і будь-яка інша різновид клітковини, гуарова камедь дещо ускладнює засвоєння поживних речовин з їжі. Це призводить до того, що вітаміни і мінеральні речовини з продуктів також засвоюються не повністю. Крім того, велика кількість гуарової камеді ускладнює і засвоєння лікарських засобів, тому небажано поєднувати готові соуси, йогурти і морозиво з лікарськими препаратами. Будь-які таблетки, в тому числі і полівітаміни, краще приймати окремо від продуктів, що містять гуарову камедь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code