Глюкоза, що це, користь і шкода, джерела глюкози

У сучасній дієтологічної літературі, у всякому разі в її спрощеному «інтернет-варіанті», прийнято стверджувати, що солодке шкідливо для фігури, та й взагалі для здоров’я. Але так чи так все однозначно, адже це умовне «солодке» має різний склад і походження. Наприклад, два найпопулярніших швидких вуглеводу, одержуваних нами з їжею, це глюкоза і сахароза – речовини відмінні за складом і дії. Сьогодні ми поговоримо про глюкозу, її корисних і шкідливих властивості, вплив на здоров’я, а почнемо зі з’ясування відмінності моно- від полісахариду.

Що таке глюкоза: коротке знайомство

Багатьох, хто цікавиться лякає слово глюкоза, що вживається не в суто харчовому, а в фізіологічному (медичному) контексті. Найчастіше в текстах дієтологів під умовно «солодким» мається на увазі цукор, тобто сахароза. Ця речовина за своєю природою є полисахаридом, а приставка «поли» в даному випадку означає «багато», більше чим один. Таким чином, сахарозу (дисахарид) наш організм розщеплює на два більш простих речовини, які називаються моносахаридами – фруктозу і глюкозу. Саме останню в фізіології прийнято використовувати для вимірювання так званого «рівня цукру в крові». За цим трохи плутаним описом криється цілком простий принцип, який ми і збираємося пояснити на прикладах.

Глюкоза або декстроза, як її іноді називають хіміки, є найпростішим углеводом і виконує роль потужного джерела енергії для нашого тіла. Будова молекул цієї речовини може відрізнятися за структурою, наприклад, альфа- і бета-глюкоза має циклічну форму, а Д-глюкоза лінійну, але в дієтологічних сенсі нам цей факт не дуже важливий. В очищеному вигляді дана речовина значно солодше звичного нам «магазинного» цукру з буряка або очерету, володіє високою розчинністю в більшості рідин і здатність до відновлення.

Користь глюкози для організму

Людство навчилося виділяти глюкозу з рослинної сировини досить давно, в даний час цей процес вишукано простий: целюлоза, крохмаль і гідроліз. Але в нашому раціоні більш поширений шлях надходження цього моносахарида, який описаний вище – розпад більш складних вуглеводів на прості складові. Цей механізм є найбільш органічним для людини і оптимальним з точки зору засвоєння енергії для життєдіяльності. Саме така «розщеплена» версія цукру і розноситься кров’ю по нашому організму, наповнюючи його силою.

Крім суто енергетичної функції виконує глюкоза і більш складну, живильну. Наприклад, надто суворі дієти, які пропагують не тільки відмова від солодкого, але і від вуглеводів взагалі, провокують різке зниження рівня глюкози в крові. Тоді і проявляється її важлива роль в життєдіяльності, починаючи з терморегуляції і роботи гладкої мускулатури, закінчуючи серцебиттям, диханням і навіть ясним продуктивним мисленням. Брак глюкози порушує гармонійне протікання безлічі біохімічних реакцій, що призводить до зниження настрою і поганого самопочуття навіть без найменших зовнішніх проявів нездужання. Одним словом, важливість і користь глюкози для людського організму переоцінити неможливо – без неї страждає навіть така якість як сприйняття реальності.

Вчені ще в середині минулого століття провели ряд серйозних досліджень про роль глюкози в когнітивних здібностях людини. Виявилося, що при дефіциті цього моносахарида наш мозок не здатний функціонувати повноцінно і прагне перейти в економний режим. Не в останню чергу з цим фактом пов’язана підвищена любов до солодкого у дітей, адже їм доводиться засвоювати колосальні обсяги інформації і на ходу обмірковувати її, формуючи уявлення про світ.

Дорослі теж не проти випити чашку солодкого чаю або закусити цукеркою під час мозкового штурму. Психологи відзначають, що цей же механізм діє і під час депресії, коли людина вперто не може сформулювати для себе вихід зі складної ситуації, але в цьому випадку переїдання часто призводить до появи зайвої ваги.

І останнє суперкорисне властивість глюкози полягає в нейтралізації різноманітних отрут і активізації всіх сил організму в стресовій ситуації. Цей моносахарид не тільки сам здатний зв’язувати токсини, а й стимулює роботу печінки, очищає кров. А функцію «енергетичного зберігання» для підвищених зусиль і навантажень виконує глікоген – речовина моносахаридними типу, в основному міститься в печінці і м’язах.

шкода глюкози

Не обійдеться в нашому «гімні», воспевающем глюкозу, і без ложки дьогтю. Нормативна кількість цієї речовини може збитися з різних причин, не тільки в результаті порушень раціону, викликаним надто обмеженими за складом продуктів дієтами. У будь-якому випадку цей факт може призвести до розвитку гіпертонії і навіть інсульту. Хронічна розбалансування «глюкозного балансу» загрожує виникненням діабету і стійких порушень обмінних процесів. При підвищеному вмісті глюкози створює сприятливе середовище для розвитку патогенних грибків, при зниженому – порушення мозкового кровообігу, аж до інсульту. Якщо ви відзначаєте у себе повторювані симптоми на зразок діареї, набряків і оніміння пальців рук, зниження зору, занадто частий пульс – це вагомий привід звернутися до лікаря. При комплексному обстеженні аналіз на вміст глюкози обов’язковий, так що від фахівця проблема не сховається. Також рекомендується задуматися про відвідуванні поліклініки при поганому загоєнні дрібних ранок і саден, яке проявляється протягом півроку і більше.

При зниженому рівні шкоду глюкози проявляється ще більш підступно, оскільки впливає на когнітивні здібності. Наша психіка влаштована таким чином, що вміє компенсувати проблеми, переносячи «центри напруги» в суміжні області. Але з часом дефіцит може спровокувати настільки сильне зниження інтелектуальних можливостей, що сучасна медицина зможе тільки «законсервувати» цей рівень, але не підвищити його. У початкових стадіях цей процес з’являється постійної емоційної нестійкістю, втомою від найменшої спроби мислити абстрактно – погодьтеся, нагадує стан під час суворої дієти.

Головні джерела глюкози

Ця речовина головним чином потрапляє в наш організм через посередництво продуктів харчування, як фрукти і ягоди, включаючи баштанні культури, злаки і бобові, овочі. Якщо більш детально підійти до аналізу наших вітчизняних кулінарних традицій, то тут важливим джерелом можна сміливо називати хліб і макарони. Всі перераховані продукти відносяться до розряду рослинних, але є і одне «тварина» виняток, а саме мед. Тут глюкози міститься багато і засвоюється вона максимально швидко, схожий ефект (зі знижкою на значно меншу кількість) можна спостерігати в разі молока і його похідних.

Тепер зупинимося на дієтично шкідливих джерелах – не можна не відзначити цілу групу ласощів «магазинного» походження. В першу чергу на думку спадає шоколад і цукерки, мармелад, пастила та інша кондитерка. Крім ефекту різкого «цукрового передозування» такі продукти містять масу шкідливих присадок на кшталт консервантів, стабілізаторів смаку та іншої промислової хімії. Але навіть сама екологічно чиста домашня випічка, приготовлена ​​з використанням цукру, таїть в собі небезпеку для зайвої ваги і здорового довголіття. І останнє джерело даної речовини знаходиться в області медичної практики – лікарі нерідко призначають крапельниці з глюкозою при отруєннях, ослабленому або сутінковому стані. Одним словом, без цієї речовини наше життя просто немислима, і якщо ви задумали рішучу реформу харчування з категоричною відмовою від солодкого, обов’язково проконсультуйтеся з кількома фахівцями в різних областях, не тільки в дієтології.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code