Горіхи для схуднення

Людям, що бажають скинути вагу, дієтологи радять їсти більше білкової їжі, а також продуктів, багатих мінеральними речовинами, вітамінами, ненасиченими жирами і клітковиною. Всім перерахованим критеріям повною мірою відповідають горіхи. Правда, в них крім усього іншого міститься ще й чимало насичених жирних кислот, шкідливих для фігури. Однак навіть цей малоприємний факт не скасовує користь, яку горіхи дарують фігурі і вже тим більше – здоров’ю в цілому.

Склад і дієтичні властивості продукту

Про основні компоненти рослинного ласощі ви вже знаєте, а тому повторюватися не має сенсу. Варто лише конкретизувати озвучені вище нюанси хімічного вмісту продукту.

Протеїни горіхів хоча і є рослинними, близькі за своїм складом до тварин, а тому можуть вважатися практично повноцінними. У них крім замінних присутні незамінні амінокислоти, нехай і в невеликій кількості. Горіховий білок прекрасно і досить швидко засвоюється людським організмом.

Наявність в продукті ненасичених жирів, представлених в основному мононенасичені жирні кислоти, з урахуванням вищевказаного компонента і харчових волокон робить горіхи ласощами живильним і ситним. Після вживання цього продукту довго не хочеться їсти, і енергії вистачає на досить тривалий термін.

Регулярне поглинання даного делікатесу сприяє поліпшенню роботи кишечника. Організм завдяки горіхам своєчасно звільняється від продуктів переробки, що мають отруйну дію на клітини і тканини тіла.

Крім усього іншого, включення в щоденний раціон горіхів є заходом щодо зниження рівня «поганого» холестерину в крові. У цьому є заслуга не тільки клітковини, але і МНЖК, які зміцнюють серце, підвищують імунітет, борються з вільними радикалами, чим гальмують процеси старіння і зменшують ризик виникнення раку. Але головне – МНЖК не дають накопичуватися жирових відкладень на боках і животі!

Варто згадати і про користь вітамінів і мінеральних речовин, якими горіхи нагородила природа. З’єднання групи В нормалізують стан нервової системи, ліквідуючи стрес. Вітаміни Е і С підвищують стійкість організму до інфекції і володіють деякими жиросжигающими властивостями. Біотин сприяє збереженню краси і молодості шкіри, волосся, підтримує достатню вироблення в покривах тіла колагену. Залізо перешкоджає розвитку анемії, магній усуває збої в метаболізмі.

Скільки і які горіхи слід їсти для схуднення

Незважаючи на численні корисні властивості рослинного ласощі з точки зору дієтології, наминати горішки за обидві щоки особам із зайвою вагою не рекомендується. Справа в тому, що це висококалорійний продукт. 100 г обсмаженої в олії горіхової суміші містять більше 600 кал. Значна енергетична цінність характерна для смажених солоних фісташок (556 ккал), ліщини (653 ккал), волоських горіхів (637 ккал), фундука (704 ккал), лісового горіха (628 ккал). Тим не менше, більшість представників даного списку використовувати в цілях схуднення не тільки можна, а й треба – необхідно лише знати міру.

Волоський горіх. Це чудове загальнозміцнюючий засіб, що стимулює діяльність мозку, печінки, серця. Волоський горіх при щоденному вживанні усуває високі стрибки артеріального тиску. Він корисний для щитовидки, оскільки містить багато йоду. Постройнеть завдяки волоських горіхів реально через наявність в продукті Омега-3 поліненасичених жирні кислот в досить високих обсягах – 10 г в перерахунку на 100 г продукту. У день без шкоди для фігури можна з’їдати до 15 горішків.

Лісовий горіх. Дороге ласощі, дар дикої природи, насичений високоусвояемих білками, вітаміном Н, каротином і залізом. У ньому міститься речовина паклітаксел, що протидіє розвитку ракової пухлини. Лісовий горіх заспокоює нерви, надає сил і бадьорості. Добова норма – 26 штук в день.

фундук. Це так званий окультурений лісовий горіх, який вирощують в садах і господарствах. Фундук кілька менш корисний свого дикого побратима, проте теж чимось може вас порадувати. До його складу входять два десятка амінокислот і дві третини жирів, необхідних для задоволення добової потреби організму в цих органічних сполуках. Фундук багатий мікроелементами йодом, кобальтом, міддю, цинком. Лідер серед горіхів за вмістом заліза. За поживністю перевершує навіть м’ясо. Але більше 12 шт. на добу цих горіхів краще не вживати.

кешью. Цей заморський горішок нормалізує обмін речовин, особливо по липидному напрямку, що худнуть особам якраз на руку. Кешью має виражені антибактеріальні властивості. Його вживання підвищує рівень в крові гемоглобіну, а такий холестерину, навпаки, знижує. На рахунку кешью зміцнення імунітету, боротьба з шкірними недугами, поліпшення травлення. У день можна ласувати не більше 18 шт.

мигдальний горіх. Козирі даного продукту – амінокислота аргінін, що спалює жири, підвищує еластичність судин і знижує ризик тромбозу; клітковина, яка посилює кишкову перистальтику; вітамін Е, який блокує всмоктування в кров насичених жирів; стерини, що зменшують рівень холестерину і глюкози. Добова норма мигдалю – 25 штук.

арахіс. Він хоч і не є горіхом з ботанічної точки зору (це представник сімейства Бобові), але для схуднення дуже корисний. Арахіс – джерело антиоксидантів, що розщеплюють жири; амінокислоти триптофану, стимулюючої вироблення «гормону радості» серотоніну. «Земляний» горіх володіє прекрасним жовчогінним властивістю. 10-15 шт. арахісу в день цілком достатньо.

Застосування горіхів для схуднення

Що нас цікавить рослинний продукт з метою позбавлення від зайвих кілограмів можна їсти і в чистому вигляді, але краще додавати його в салати та інші овочеві страви. Існують рецепти рибних делікатесів, до складу яких входять горіхи.

Якщо вам здається недостатнім просто включити в своє меню на кожен день горіхове різноманітність, спробуйте посидіти 5-10 днів на так званій горіховою дієті. Правила її прості:

  • потрібно вживати в їжу горіхи щодня;
  • не можна їсти солодощі, борошняні продукти;
  • основу раціону повинні складати свіжі, тушковані або запечені овочі, зелень, страви з круп, в тому числі каші;
  • пити протягом дієти дозволяється не тільки воду, а й компоти, свіжовичавлені і овочеві соки, мінералку без газу;
  • обсяг однієї порції їжі не повинен перевищувати 250 г.

Зразкове меню для горіхової дієти

варіант перший

сніданок – шматочок піци з томатами і болгарським перцем, скибочку нежирного твердого сиру, жменька горіхів кешью.
обід – картопляний суп на овочевому бульйоні з шматочками курячої грудки; салат з листя шпинату, подрібнених горіхів, зелені петрушки, заправлений оливковою олією.
Полудень – 6 штучок мигдалю і одне зелене яблуко.
вечеря – вівсяна каша на воді, чай з м’ятою.

варіант другий

сніданок – сирна запіканка з мигдальними горіхами, склянка апельсинового соку.
обід – грибний салат з кедровими горішками, заправлений нежирною сметаною; чашка зеленого чаю.
Полудень – жменю фініків.
вечеря – порція тушкованих овочів (морква плюс кабачки), 200 мл кефіру.

Нехай горіхи стануть вашими надійними помічниками в справі схуднення!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code