Вірус, недосип і ожиріння

Статистика невблаганна і лякає. Щорічно в світі мільйони людей хворіють на рак або вмирають від нього. Через 15 років захворюваність на рак збільшиться на 70%. Кожні 8 секунд в світі хтось помирає від раку. У світі кожен третій чоловік і кожна четверта жінка стають жертвами раку. Теорій виникнення і активного ділення злоякісних клітин в організмі людини досить багато. АіФ.ru запитав у завідувача онкохирургическое відділенням Московського клінічного наукового центру, д. М. Н. Костянтина Титова, що може викликати рак, а що – ні.

Шкідливі звички є одним із серйозних факторів, які призводять до розвитку раку. Куріння і зловживання алкоголем досить часто стають причинами розвитку онкологічних захворювань.

У димі тютюну містяться, згідно з даними статистики, більше 3000 шкідливих хімічних сполук, з яких понад 60 є канцерогенними: здатними пошкодити генетичний апарат клітини і викликати мутації і, як наслідок, стають причиною утворення злоякісної пухлини. Курці в 20 разів частіше хворіють на рак легенів, чим ті, хто ніколи в житті не курив. Різні дослідження показали, що 90% смертей від раку легенів припадають на частку завзятих курців. Крім того, куріння стає причиною появи раку гортані, дна порожнини рота, мови, губи, трахеї, шлунка, підшлункової залози і т. Д. Пов’язано це з тим, що шкідливий тютюновий дим при його вдиханні постійно дратує не тільки слизову оболонку рота і бронхів , але також негативно впливає на стравохід і шлунок при ковтанні слини, приводячи до порушення роботи їх клітин.

Варто розуміти, що небезпечним є і пасивне куріння. Воно робить негативний вплив на оточуючих людей, передаючи в їх організм все ті ж шкідливі канцерогенні речовини. І якщо пасивний курець багато часу проводить з тим, хто випускає такий дим, то він також знаходиться в зоні ризику по онкології.

Окреме вплив робить на розвиток пухлин злоякісного характеру алкоголь. Він нерідко стає причиною розвитку раку підшлункової залози, печінки і шлунка. Пов’язано це з тим, що міцні напої відразу ж потрапляють в травну систему і починають руйнувати її, приводячи або до загибелі здорових клітин або до мутації їх генів. Вживання алкоголю спочатку руйнує орган, наприклад, дає збій в роботі печінки, призводить до проявів цирозу і пошкодження підшлункової залози, і на тлі хронічного запального процесу може починатися активне зростання небезпечних клітин. При тривалому вживанні викликати проблему може навіть так званий «легкий» алкоголь, т. Е. Пиво.

Малорухливий спосіб життя – ще один фактор, що загрожує життю людини. Через те, що організму не вистачає руху, відбувається збій в обміні речовин, що призводить до ожиріння. Організм починає вбивати себе зсередини сам. Вважається, що гіподинамія і зайву вагу призводять до таких онкологічних захворювань, як рак матки, рак товстої кишки і рак молочної залози.

Одним з важливих чинників розвитку раку вважається спадковість. Якщо у людини в родині (особливо – у найближчих родичів) відзначалися випадки онкологічних захворювань, то у нього також є ймовірність отримати їх. До числа спадкових відносять рак молочної залози, меланому шкіри, рак товстої кишки. Пов’язано це з тим, що люди в рамках однієї сім’ї володіють схожим набором генів і клітин, що, в свою чергу, загрожує і тим, що вести себе ці клітини будуть однаково. Тому якщо в родині (особливо, повторюся, серед найближчих родичів) виявлені випадки онкології, то слід частіше відвідувати лікаря для диспансеризації. Також людині з групи ризику треба ретельніше стежити за своїм здоров’ям і відмовитися від шкідливих звичок.

Вік як фактор ризику розвитку онкологічних патологій також має не останнє значення. Чим старше організм, тим більше в ньому негативних змін: накопичення мутацій в клітинах, хронічні запальні процеси і зниження імунітету. Природно, це відбивається і на клітинах організму: вони починають безконтрольно розмножуватися і ділитися, приводячи до розвитку раку. Незважаючи на це, не варто забувати, що сьогодні онкологія помолодшала.

Режим харчування – це не порожній звук. В ідеалі людина повинна їсти близько 5 разів на день, але невеликими порціями. При цьому вся його їжа повинна бути максимально збалансованою. Не можна допускати перекосів у бік занадто жирних, солоних, копчених, маринованих страв. Також варто по максимуму виключити з раціону і різну консервацію. Велика кількість солі, яка використовується як консервант, нерідко стає причиною раку шлунка. Варто дотримуватися необхідний баланс між жирами, білками і вуглеводами, а також харчуватися різноманітними, але здоровими продуктами, щоб знизити ризик розвитку раку на тлі невірно обраного режиму харчування.

Потенційно небезпечним вважається ожиріння. Воно, як показують дослідження, пов’язане з 11 видами ракових захворювань: чим вище індекс маси тіла, тим більше ризик розвитку онкології. Пов’язано це з тим, що велика кількість жиру стає причиною гормональних збоїв і порушень обміну речовин. Через нього підвищується вироблення естрогену і інсуліну, відзначається зростання запальних процесів, а це відбивається на процесі ділення клітин.

Сьогодні є деякі види раку, які викликаються різними вірусами. Так, наприклад, рак шийки матки з’являється на тлі певних типів вірусу папіломи людини, віруси гепатиту В і С стають причиною раку печінки, вірус Епштейна-Барр нерідко призводить до лімфом. Спільна еволюція онковирусов і людей полягає в тому, що люди вчаться створювати механізми захисту від інфекцій, а віруси – їх долати або уникати. Такі віруси націлені на тривале перебування в організмі господаря, і їм потрібні серйозні сили, які дозволяють ухилятися від впливу імунної системи. Вони починають придушувати здорові клітини і заохочувати розвиток інфікованих, що є першими кроками до їх трансформації. Сьогодні в числі таких небезпечних вірусів називають вірус папіломи людини, віруси гепатиту В і С і вірус Епштейна-Барр. Тим, у кого є такі проблеми, варто ретельно стежити за своїм здоров’ям і регулярно проходити огляди у лікарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code