Вітамін до в яких продуктах міститься
Вітамін К – жирорастворимое речовина, що міститься в продуктах. Зазвичай за умови повноцінного харчування і відсутність проблем зі здоров’ям людина не стикається з його нестачею. Крім того, цей цінний вітамін також виробляється організмом самостійно.
Однак при певних порушеннях роботи печінки, довготривалому прийомі деяких препаратів і в інших випадках виникає його недолік. Найкращий спосіб заповнити дефіцит – ввести в раціон продукти, що містять вітамін К. А визначити потрібну кількість інгредієнтів допоможуть спеціальні таблиці.
На замітку! Назва вітаміну К дав лікар-гематолог, родом з США, Куїк. Саме він став його першовідкривачем.
- Різновиду вітаміну К
- Вітамін До в продуктах харчування: таблиці
- М’ясо, жир і субпродукти
- Риба та морепродукти
- Молочні продукти і яйця
- бобові
- Макаронні вироби та зернові
- Спеції та трави
- Ягоди і фрукти
- Овочі та зелень
- Зберігання та переробка продуктів з вітаміном К
- Роль для організму
- Добові норми вітаміну К для організму
- Взаємодія з лікарськими препаратами
- Запобіжні заходи
- Відео: в яких продуктах міститься вітамін К?
Різновиду вітаміну К
У продуктах в натуральному вигляді містяться тільки два види вітаміну К:
- К1 – филлохинон;
- К2 – менахінон.
Важко сказати, який з них приносить більше користі організму. По суті, ці два види схожі за дією: активно беруть участь в згортання крові і грають важливу роль у формуванні серцевого м’яза і кісткової тканини.
Однак є і відмінності. Филлохинон має рослинне походження. На його частку припадає до 90% від усієї кількості вітаміну К, що міститься в їжі. Правда людина засвоює лише невелику частину – всього 10%.
Менахінон міститься в продуктах тваринництва і додатково виробляється бактеріями в кишечнику. Він краще засвоюється, чим К1, оскільки має підвищену жиророзчинних. Рослинний вітамін К1 практично весь відкладається в печінці і швидко розкладається, в той час як менахінон тривалий час використовується організмом.
Вітамін К3 (менадион) і вітамін К4 (менадіол диацетат) є синтетичними. Вони виконують свою головну функцію, яка полягає в підвищенні згортання крові, виробляють протромбин і проконвертин.
На замітку! У фармакології зазвичай використовується вітамін К3, в ролі якого виступає препарат «Вікасол». Його призначають при переломах, виразках шлунка, променевої хвороби, кровотечах та після операцій.
Вітамін До в продуктах харчування: таблиці
Натуральними джерелами вітаміну К є продукти харчування. Їм багаті овочі і зелень. Наприклад, листовий салат, щавель і шпинат. Що цікаво, чим насиченішим зелений колір, тим більше вітаміну присутній у продукті.
Вітамін До міститься в продуктах, представлених в таблицях нижче.
М’ясо, жир і субпродукти
Найменування продукту
Кількість вітаміну К, мкг / 100 г
Риба та морепродукти
Найменування продукту
Кількість вітаміну К, мкг / 100 г
Молочні продукти і яйця
Найменування продукту
Вміст вітаміну К, мкг / 100 г
Масло вершкове, 81%
Сир козячий твердий, 36%
Сир вершковий, 34%
Сир козячий м’який, 21%
бобові
Найменування продукту
Кількість вітаміну К, мкг / 100 г
Макаронні вироби та зернові
Найменування продукту
Кількість вітаміну К, мкг / 100 г
Макарони з цільної пшениці
Спеції та трави
Найменування продукту
Кількість вітаміну до, мкг / 100 г
Перець чилі, порошок
Паприка, стручковий перець
Перець червоний або кайенский
Ягоди і фрукти
Найменування продукту
Кількість вітаміну К, мкг / 100 г
Овочі та зелень
Найменування продукту
Кількість вітаміну К, мкг / 100 г
Зберігання та переробка продуктів з вітаміном К
Важливо розуміти, що під впливом високих і низьких температур велика частина вітаміну К втрачається, тому краще вживати продукти в свіжому вигляді або піддавати мінімальній обробці.
На замітку! Після заморозки кількість вітаміну К зменшується приблизно на 20%. А якщо приготувати овочеві або фруктові соки, його зміст знижується до 15%. Після переробки в умовах промислового виробництва продукт втрачає до 80% вітаміну.
Роль для організму
Група жиророзчинних елементів бере участь практично у всіх біохімічних процесах, що протікають в організмі. Вітамін К:
- бере участь в синтезі білка;
- підвищує згортання крові;
- забезпечує повноцінне харчування кісткової і хрящової тканини;
- запобігає розвитку остеопорозу;
- бере активну участь в обмінних процесах;
- відновлює роботу головного мозку.
На замітку! При регулярному споживанні продуктів, що містять групу вітамінів К, поліпшується здоров’я, зміцнюються кістки і запобігає ризик серцево-судинних захворювань.
Добові норми вітаміну К для організму
Дозування, необхідна дорослій здоровій людині на добу, залежить від його маси тіла і становить 1 мкг на 1 кг ваги. Так, чоловікові або жінці середнього зросту і статури необхідно приблизно 60-90 мкг / день. При регулярному споживанні продуктів, багатих на вітамін К, можна в повній мірі збагатити свій організм необхідною кількістю цінного компонента. В іншому випадку доведеться скористатися синтетичними аналогами.
У період вагітності потреба в ньому значно збільшується. Зазвичай жінці необхідно, як мінімум, 65 мкг в день. Новонароджені повинні отримувати 2-5 мкг вітаміну К з молоком матері, а після півроку потрібно ввести прикорм продуктами з його змістом. В середньому до 3 років дитина повинна отримувати близько 20 мкг речовини на добу. У міру дорослішання дозування зростає.
Взаємодія з лікарськими препаратами
В цілому, синтетичний До добре взаємодіє з медикаментами, але в деяких випадках його засвоюваність частково втрачається. Тому необхідно проконсультуватися з лікарем, перш чим приступити до лікування.
При тривалому прийомі антибактеріальних засобів (від 10 днів і більше) вітамін засвоюється гірше, чим зазвичай. Крім того, антибіотиків властиво вбивати корисні бактерії, які необхідні для виробництва цього цінного речовини. Тому в період прийому препаратів доцільно збільшити дозування.
Велика кількість кальцію також гальмує процес всмоктування вітаміну К. Якщо не збільшити його дозу під час прийому кальцийсодержащих засобів, може розвинутися гіповітаміноз. Але таке явище відбувається рідко. Щоб довести до дефіциту вітаміну К, організм повинен отримувати посилену дозу кальцію, в двічі перевищує дозу фосфору. Аналогічним чином діє вітамін Е.
Під час прийому ліків для зменшення рівня холестерину в крові також створюються перешкоди для засвоєння вітаміну К в організмі людини. Крім того, цьому заважають:
- спиртні напої;
- харчові барвники;
- консерванти;
- газовані напої;
- ароматизатори та інші хімічні добавки.
Все це необхідно враховувати, щоб уникнути браку вітаміну. Кращий спосіб – попросити лікаря підібрати правильне дозування До.
Запобіжні заходи
У період вагітності та годування груддю рекомендується обмежити прийом аптечних препаратів, включаючи синтетичний К. Якщо ж виникла необхідність заповнити недолік вітаміну К в організмі, категорично заборонено перевищувати допустиму добову норму. Передозування може негативно позначитися на розвитку дитини.
Особлива обережність потрібна людям, які пережили серцевий напад, інсульт або які мають схильність до високої згортання крові. При зловживанні на вітамін К може розвинутися тромбоз.
Відео: в яких продуктах міститься вітамін К?
Звичайно, самий ідеальний спосіб збагачення організму вітаміном К – натуральні продукти. Благо, він присутній у великій кількості інгредієнтів, як рослинного, так тваринного походження. Якщо ввести в раціон багато овочів, фруктів і зелені, можна не тільки збагатити свій організм корисними мікроелементами, але ще і уникнути нестачі корисного вітаміну.
Детальніше про вітамін К і продуктах з його змістом в наступних відео.