Вітамін к1 – функції крові в нормі

У людському організмі одночасно синтезуються, розпадаються і взаємодіють сотні різних речовин, завдяки яким протікають всі необхідні процеси і працюють важливі системи. Однією з найбільш істотних груп вважаються вітаміни, і більшість з них сприяють як фізичному, так і ментальному здоров’ю. Серед них є такі «знамениті», як аскорбінова кислота, вітаміни А і Е, а також група В – саме про них згадують, коли мова заходить про авітамінозі, здоров’я очей, молодий шкірі і нормальній роботі нервової системи. Але існують і «специфічні» вітаміни, про яких говорять не так часто. До них якраз і відноситься вітамін К1. Розповімо докладніше про його ролі в організмі, про те, чим шкідливий його дефіцит, як виявляється надлишок, і з яких джерел можна отримати вітамін К1.

Филлохинон розчиняється в жирах, стійкий до ультрафіолету і лужних розчинів, накопичується в печінці і не синтезується в людському організмі (на відміну від свого колеги вітаміну К2). Виявлений в 1939 році вітамін К1 отримав свою назву за свою основну функцію – властивості коагулянту. У наступні роки було виявлено ще ряд речовин зі схожими «здібностями», і сьогодні в групі К налічується сім речовин.

Для чого потрібен вітамін К1?

Филлохинон регулює процес згортання крові, а точніше покращує діяльність клітин печінки, які б виробляли певний фермент, який якраз і нормалізує ці показники згортання. У цьому процесі беруть участь також особливі компоненти крові, які утворюються за участю вітаміну К1.

Филлохинон також бере участь в:

  • зміцненні кісткової тканини – забезпечує взаємодію вітаміну D з кальцієм;
  • забезпечення клітин енергією – функція анаболика;
  • формуванні тканин легенів і серця – він потрібен для утворення особливих білків.

Накопичуючись в печінці, филлохинон знешкоджує і виводить потрапляють в нього токсини, захищаючи від пошкодження інші органи і тканини. Також він допомагає регулювати концентрацію цукру в крові. У вагітних жінок вітамін К1 запобігає виникненню кровотеч, а у літніх людей – здійснює профілактику появи вікових запалень.

Чим шкідливий і які причини нестачі?

Нестача вітаміну К1 в організмі призводить до проблем, пов’язаних саме з областю його «відповідальності». Так, уповільнення загоєння ранок і порізів – основний симптом гіповітамінозу. Навіть незначні пошкодження можуть супроводжуватися істотною втратою крові, а також з’являються і частішають носові кровотечі. Іноді сліди крові можуть виявлятися в сечі і калі. Недолік філлохинону може привести до кровоточивості ясен, посилення менструальних виділень і збільшення тривалості менструації. Також може знизитися гемоглобін і навіть розвинутися анемія, симптомами в цьому випадку будуть загальна слабкість і підвищена стомлюваність.

Причини дефіциту вітаміну К1:

  • захворювання печінки, недостатнє вироблення жовчних кислот, необхідних для засвоєння цього вітаміну;
  • проблеми в роботі кишечника;
  • незбалансоване харчування, суворі дієти і інші харчові обмеження.

Филлохинон може перестати засвоюватися при хронічних захворюваннях кишечника. Деякі з них можуть спровокувати порушення всмоктування жирів, внаслідок чого цей жиророзчинний вітамін просто не засвоюється. До недоліку вітаміну К1 також може привести дисбактеріоз, спровокований прийомом деяких препаратів. Перш за все, це антибіотики, але також і ліки, що знижують холестерин, а також протисудомні і кроверазжижающие засоби. У тому випадку вітамін К1 також виводиться без засвоєння.

Добова потреба вітаміну для людини варіюється, в залежності від віку та статі. Так, дітям буде достатньо 15-30 мкг філлохинон на добу, тоді як у дорослих ця норма виростає до 55-80 мкг. Організм вагітної жінки, а також літньої людини повинен отримувати приблизно 65 мкг вітаміну К1.

Чим загрожує надлишок?

Критична передозування вітаміну К1 сучасній науці невідома. Здоровий організм за логікою речей повинен добре справлятися з «мегадозами» цієї речовини. А ось при наявності серйозних системних захворювань филлохинон може бути небезпечним. Зокрема, при будь-яких патологіях судин вітамін К1 у великих дозах підвищує згортання крові, що може посилювати процес утворення тромбів. Лікарі в обов’язковому порядку попереджають про це ефекті, тому при хронічних захворюваннях серцево-судинної системи пацієнта повинні контролювати свій раціон і спосіб життя.

В інших випадках гіпервітаміноз, що носить тимчасовий характер, особливо критичними наслідками не загрожує, хоча його, безсумнівно, слід уникати. Можна виділити кілька симптомів, які говорять про порушення рівня філлохинону в організмі людини:

  • утворення каменів в жовчному міхурі;
  • тривалі сильні головні болі;
  • приступообразная гіпертонія;
  • болю в селезінці;
  • частий дискомфорт в суглобах і кістках;
  • невмотивовані висипання і вугри;
  • лущення шкіри на обличчі і руках;
  • анемія на тлі дефіциту заліза;
  • жовті білки очей і шкіра обличчя;
  • викривлення і псування зубів;
  • збільшення печінки.

Найбільшу небезпеку в клінічній практиці представляє введення речовини в синтетичній формі. Рослинні ж препарати на філлохіноновой основі зазвичай переносяться легше. Втім, дорослі здорові люди зазвичай переносять без проблем обидві форми вітамінних ін’єкцій. А ось немовлятам надлишок філлохинону може бути дуже шкідливий. Тому потрібно бути максимально уважними в складанні раціону і не поспішати вводити в нього «ризиковану» дорослу їжу.

Продукти-Джерела

Головні джерела вітаміну К1, звичайно ж, слід шукати в харчуванні. Найбільша кількість філлохинону можна знайти в зелених овочах. Безумовним чемпіоном в цій категорії є шпинат. З більш звичних нам овочів багато вітаміну К1 в білокачанної та цвітної капусти. Також хороші кольрабі, брокколі та інші «капустяні форми». Багато філлохинону в петрушці, кінза, щавлі, артишоках, патисон, м’яті, базиліці, кропиві і листі хрону.

Для заповнення дефіциту вітаміну К1 відмінно підійде горобина, калина і шипшина. Особливо смачний і корисний шипшиновий чай в холодну пору року. Влітку можна вживати чорну і червону смородину, полуницю і малину. Міститься филлохинон і в популярних нині ягодах годжі.

З інших «кулінарних» овочів можна особливо виділити гарбуз і гострий червоний перець. Трохи менше вітаміну К1 в доступних цілий рік бананах. Часто в інтернеті можна зустріти твердження, що хорошим джерелом філлохинону є сухофрукти і горіхи. У них він дійсно міститься, і вживати їх на регулярній основі можна і потрібно. Але в якості серйозного ресурсу для боротьби з дефіцитом вони не підійдуть. Все-таки вітаміну К1 в них не дуже багато, а сверхдозах цих продуктів будуть не дуже корисні для здоров’я і особливо фігури.

У продуктах тваринного походження вітамін филлохинон слід шукати, перш за все, в печінці. Найбільший вміст і легка для засвоєння форма в яловичої, але підходять також куряча і свиняча (останню перед вживанням краще відмочувати в молоці або воді). Червоне м’ясо теж є відмінним джерелом вітаміну К1, хоча воно і не в пошані у сучасній дієтології. Як спосіб заповнити дефіцит філлохинону його, звичайно, можна використовувати. Особливо гарні баранина і телятина, а також дичину.

Можна приготувати салат, який заповнює недолік вітаміну К1. У нього слід додавати побільше зелених овочів, свіжих томатів, варених (краще перепелиних) яєць, петрушку, нежирний йогурт. Все це в комплексі допоможе заповнити дефіцит важливого для організму вітаміну К1 в стислі терміни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code